nuleczka

nuleczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Wilgotna babka o smaku cytrynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna wilgotna babka na bazie wody gazowanej o cytrynowym smaku. Robi się ją błyskawicznie i zawsze wszystkim smakuje.

Wilgotna babka o smaku cytrynowym

Składniki:

Wilgotna babka o smaku cytrynowym

 

  • 340 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 180 g szklanki cukru
  • 250 ml wody gazowanej
  • 170 ml oleju roślinnego
  • 1 startą skórką z cytryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Wilgotna babka o smaku cytrynowym
Jajka i cukier ubijam na puszystą masę przez około 5 minut, dodaję olej i miksuję około 10 sekund, następnie dodaję wodę gazowaną i wszystko mieszam łyżką. Do powyższej masy dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia; mieszam.

Do wytłuszonej i posypanej bułką tartą formy wylewam masę.

Piekę około 50 minut do suchego patyczka w nagrzanym do 170 stopni piekarniku