Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Cytrynowe ciasteczka z ricottą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne cytrynowe ciasteczka z lukrem również cytrynowym są idealnym dodatkiem do herbaty

Cytrynowe ciasteczka z ricottą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowe ciasteczka z ricottą

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 60g masła
  • 0,75 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 250g ricotty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Skórka z jednej cytryny
  • LUKIER:
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowe ciasteczka z ricottą
W jednej misce zmieszać mąkę z proszkiem i sodą. W drugiej misce umieścić masło i cukier. Naszykować jajko i serek. Masło zmiksować na puszysto z cukrem. Dodać jajko, zmiksować. Dodać sok i skórkę z cytryny, serek i zmiksować. Jednym ruchem wsypać mąkę, zmiksować na gładkie ciasto. Łyżeczką nakładać porcje na papier do pieczenia. Piec ok. 15 minut w 190st. Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny do idealnej gładkości. Ostudzone ciasteczka polać lukrem i zostawić do wyschnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku
Cytrynowe ciasteczka z ricottą
W jednej misce zmieszać mąkę z proszkiem i sodą W drugiej misce umieścić masło i cukier Naszykować jajko i serek
Cytrynowe ciasteczka z ricottą
Masło zmiksować na puszysto z cukrem Dodać jajko zmiksować Dodać sok i skórkę z cytryny serek i zmiksować Jednym ruchem wsypać mąkę zmiksować na gładkie ciasto Łyżeczką nakładać porcje na papier do pieczenia Piec ok 15 minut w 190st
Cytrynowe ciasteczka z ricottą
Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny do idealnej gładkości
Cytrynowe ciasteczka z ricottą
Ostudzone ciasteczka polać lukrem i zostawić do wyschnięcia.

Tagi:

jajko jajka