AnnaTe

AnnaTe

Kucharz
[Przepisów: 2]

Cytrynowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Odkryłam je dwa lata temu i od tej pory na stałe zagościło w moim domu. Każdy je lubi. To doskonały smakołyk na każdą porę roku, ale sprawdza się szczególnie w upały, bo jest orzeźwiające.

Cytrynowe ciasto

Składniki:

Cytrynowe ciasto

 

  • 2 małe opakowania herbatników z czekolada
  • 1 duże opakowanie herbatników czystych
  • pół kostki masła
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 125 ml soku z cytryny
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • cukier kryształ

Sposób przygotowania:

Cytrynowe ciasto
Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia aż zacznie lekko tężeć. Szklankę wody gotujemy ze szklanką cukru i 125 ml soku z cytryny.

Budyń śmietankowy x 2 rozpuszczamy w połowie szklanki wody, a następnie dodajemy do gotującej się wody i mieszamy aż zgęstnieje do konsystencji budyniu. Odstawiamy do wystygnięcia.

Blachę wykładamy herbatnikami bez czekolady.

Ucieramy masło. Dodajemy do niego powoli przygotowany budyń po wystygnięciu. Ucieramy masę na gładko i wylewamy na herbatniki. Kładziemy drugą warstwę herbatników. Ubijamy śmietanę z 600 ml śmietanki 30% dodając 4 łyżeczki cukru kryształ. Jak już ubije się dodajemy powoli tężejącą galaretkę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Masę wylewamy na herbatniki i układamy ostatnią warstwę z herbatników z czekoladą. Wstawiamy do lodówki na noc.