gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Kruche ciasto czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczne kruche ciasto czekoladowe przełożone dżemem i białkową pianką. Polane białą czekoladą. Polecam.

Kruche ciasto czekoladowe

Składniki:

Kruche ciasto czekoladowe

Ciasto

  • 500 g mąki,
  • 250 g cukru,
  • 250 g masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki kakao,
  • cukier waniliowy,

Do przełożenia;

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto czekoladowe
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na trzy części.

Z białek ubijamy na sztywno. Na koniec ubijania dodajemy cukier. Do natłuszczonej blaszki wykładamy jedną część ciasta.

Ciasto smarujemy dżemem, na to wykładamy połowę piany i posypujemy orzechami, następnie wykładamy następną część ciasta.

Potem reszta piany i ostatnia część ciasta. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.

Na koniec polewamy rozpuszczoną białą czekoladą. Smacznego ;)