Sposób przygotowania:
Cytrynowe ciasto z lukrem
Biszkopt: Białka należy oddzielić od żółtek i następnie ubijamy je. Do ubitej piany z białek dodajemy 3 żółtka i 1/2 szklanki cukru i ponownie ubijamy. Do ubitej masy wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość wymieszać. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Biszkopt pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Masa Cytrynowa: Z cytryn dokładnie wyciskamy sok i następnie wlewamy go do garnka. Do soku dolewamy pól szklanki wody i wsypujemy szklankę cukru. Całość zagotowujemy. Budynie rozpuszczamy w połowie szklanki wody z dwoma żółtkami. Taki budyń wlewamy do gotującego się soku cytrynowego. Zagotować mieszając. Następnie do gorącego budyniu dodajemy margarynę i całość miksujemy. Taki przygotowany krem gorący wykładamy na biszkopt i dokładnie rozsmarowujemy. Następnie studzimy ciasto w lodówce. Śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem zagęstników do śmietany (śmietanfix) i dwoma łyżkami cukru pudru. Ubitą śmietanę wykładamy na kremie cytrynowym i rozsmarowujemy. Na śmietanie układamy herbatniki. Następnie robimy lukier i smarujemy herbatniki.