gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Cytrynowe ciasto z lukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto cytrynowe.

Cytrynowe ciasto z lukrem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowe ciasto z lukrem

 

  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 2 cytryny,
  • 250 gram margaryny,
  • 400 ml śmietanki kremowej 30%,
  • 2 opakowania zagęstnika do śmietany,
  • cukier puder,
  • herbatniki

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowe ciasto z lukrem
Biszkopt: Białka należy oddzielić od żółtek i następnie ubijamy je. Do ubitej piany z białek dodajemy 3 żółtka i 1/2 szklanki cukru i ponownie ubijamy. Do ubitej masy wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość wymieszać. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Biszkopt pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Masa Cytrynowa: Z cytryn dokładnie wyciskamy sok i następnie wlewamy go do garnka. Do soku dolewamy pól szklanki wody i wsypujemy szklankę cukru. Całość zagotowujemy. Budynie rozpuszczamy w połowie szklanki wody z dwoma żółtkami. Taki budyń wlewamy do gotującego się soku cytrynowego. Zagotować mieszając. Następnie do gorącego budyniu dodajemy margarynę i całość miksujemy. Taki przygotowany krem gorący wykładamy na biszkopt i dokładnie rozsmarowujemy. Następnie studzimy ciasto w lodówce. Śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem zagęstników do śmietany (śmietanfix) i dwoma łyżkami cukru pudru. Ubitą śmietanę wykładamy na kremie cytrynowym i rozsmarowujemy. Na śmietanie układamy herbatniki. Następnie robimy lukier i smarujemy herbatniki.
Cytrynowe ciasto z lukrem
Cytrynowe ciasto z lukrem
Cytrynowe ciasto z lukrem
Etap 3
Cytrynowe ciasto z lukrem
Etap 4

Tagi:

jajko jajka