SUPERPRZEPIS

Domowa kremówka z bitą śmietaną

  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 16
Domowa kremówka z bitą śmietaną

Trochę pracy przy niej jest, ale warto go poświęcić, bo jest bardzo pyszna. Jeżeli nie chce Wam się robić ciasta można kupić gotowe, ale z takim domowym kremówka jest najlepsza.

Składniki:

Domowa kremówka z bitą śmietaną

Ciasto maślane:

Ciasto kluskowe:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki octu 10 %
  • szczypta soli
  • zimna woda ( około 50 ml )

Krem:

  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 i pół szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 5 łyżek mąki tortowej

Bita śmietana:

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • cukier puder do posypania kremówki

Sposób przygotowania:

Domowa kremówka z bitą śmietaną

Wykonanie ciasta:

Domowa kremówka z bitą śmietaną
Z podanych składników wykonujemy ciasto do pieczenia.

Z podanych składników na posypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto maślane, następnie wkładamy do lodówki na 30 minut.

Z podanych składników stopniowo wlewając zimną wodę zagniatamy ciasto takie jak na pierogi, następnie wkładamy do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie ciasto kluskowe wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, na rozwałkowane ciasto kładziemy ciasto maślane i lekko oprószając mąką pszenną rozwałkowujemy, pozostawiamy brzegi ciasta kluskowego.

Następnie składamy w kopertę, tak, żeby ciasto maślane nie wypłynęło podczas wałkowania.

Następnie ciasto wałkujemy składając na pół, czynność powtarzamy dwa razy, wałkując uważamy, żeby ciasto maślane nie wypłynęło. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na 10 minut i ponownie ciasto wałkujemy i składamy.

Ciasto w zamrażalniku powinno być co najmniej trzy razy.

Pieczenie:

Domowa kremówka z bitą śmietaną
Następnie przygotowane ciasto pieczemy i studzimy.

Gotowe już ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy i wykładamy do dwóch blaszek o wymiarach 24 cm x 35 cm, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 30 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.

Placki studzimy.

Wykonanie kremu:

Domowa kremówka z bitą śmietaną
Następnie z podanych składników wykonujemy krem.

Żółtka i jajko ucieramy z połową cukru na puszystą masę, dodajemy mąkę tortową, wlewamy 1 szklankę mleka i dokładnie miksujemy.

Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym i pozostałym cukrem, następnie wlewamy przez gęste sitko zmiksowane składniki i gotujemy do zgęstnienia kremu, cały czas mieszamy. Krem lekko studzimy i wykładamy na jeden placek. Dokładnie studzimy.

Wykonanie bitej śmietany:

Domowa kremówka z bitą śmietaną
Następnie ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem,

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, wlewamy żelatynę i dokładnie ubijamy.

Śmietanę przekładamy na zimny krem.

Przekładanie i podanie:

Domowa kremówka z bitą śmietaną
Następnie ciasto oprószamy cukrem, chłodzimy i kroimy. Podajemy.

Na krem kładziemy drugi placek, lekko dociskamy i obficie oprószamy cukrem pudrem.

Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie kroimy i podajemy.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasta pieczemy bez papieru do pieczenia.


Tagi:

masa ciasto