zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Sernik pistacjowo - marsowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Pyszny sernik z czekolada pistacjową oraz batonami mars. Idealny dla każdego łasucha, małego i dużego.

Sernik pistacjowo - marsowy

Składniki:

Sernik pistacjowo - marsowy

 

  • 1 kg sera waniliowego ( w wiaderku )
  • 1/2 szk śmietany 18 %
  • 140 g serka waniliowego
  • 2 czekolady pistacjowe
  • 1 baton mars
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 150 g okrągłych biszkoptów
  • Polewa :
  • 2 batony mars
  • 1/3 szk słodkiej śmietanki
  • 1 listek żelatyny

Sposób przygotowania:

Sernik pistacjowo - marsowy
Czekolady i baton pokroić.

Jajka wy, mieszać z cukrem pudrem j budyniem. Dodać ser, śmietanę i serek, wymieszać. Następnie dodać pokrojone składniki i ponownie wymieszać masę.

Dno formy ( u mnie boki silikonowe i spód ceramiczny ) wysmarować masłem lub margaryną i wyłożyć biszkopty. Na biszkopty wylać masę serową.

Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą. Formę z masą wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec około 70 minut.

Sernik wystudzić, a gdy będzie zimny roztopić batony oraz śmietankę w kąpieli wodnej i potem dodać namoczoną żelatynę, wymieszać i polać sernik lekko schłodzoną polewą.

Zostawić do stężenia i przechowywać w lodówce.

Tagi:

ciasta serniki