SUPERPRZEPIS

Kawowiec z nutą czarnej porzeczki

  • 1
  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Kawowiec z nutą czarnej porzeczki Więcej zdjęć (7)

Kawowiec z nutą czarnej porzeczki przełożony kremem śmietankowo mascarponowym to idealny deser dla miłośników kawy.

Składniki:

Kawowiec z nutą czarnej porzeczki

 

  • ciasto:
  • 3/4 szklanki maki tortowej
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 6 dużych jajek
  • 1 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżeczki kawy mielonej
  • 1 szczypta soli

 

  • krem:
  • 350 ml śmietany 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka kawy mielonej

 

  • dodatkowo:
  • espresso do nasączenia biszkoptu
  • dżem z czarnej porzeczki
  • mielona kawa do dekoracji

 

  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • bułka tarta do oprószenia

Sposób przygotowania:

Kawowiec z nutą czarnej porzeczki
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając porcjami cukier. Następnie stale miksując dodajemy po jednym żółtku i porcjami przesiane mąki. Na koniec dodajemy kakao i mielona kawę. Blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem (u mnie masło) i oprószamy bułka tartą, wylewamy ciasto.

Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez około 35 minut - do suchego patyczka. Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół, nasączamy espresso i smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dojąc cukier puder oraz mascarpone. Na koniec dodajemy mielona kawę - mieszamy. 3/4 kremu wykładamy na blat posmarowany dżemem i przykrywamy drugim blatem.

Na wierzch wykładamy pozostały krem. Oprószamy kawą. Wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. 
Kawowiec z nutą czarnej porzeczki
z podanych składników przygotowujemy ciasto kawowe
Kawowiec z nutą czarnej porzeczki
powstałe ciasto wylewamy do blachy i pieczemy
Kawowiec z nutą czarnej porzeczki
ciasto przekrawamy na pół i nasączamy kawą
Kawowiec z nutą czarnej porzeczki
smarujemy całość grubą warstwą dżemu z porzeczki
Kawowiec z nutą czarnej porzeczki
Ciasto przekładamy kremem przykrywamy drugim blatem i smarujemy kremem
Kawowiec z nutą czarnej porzeczki
całość oprószamy mieloną kawą