Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Puszyste cytrynowe ciasto

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Niezwykle mięciutkie i puszyste ciasto. Podczas pieczenia po całym domu roznosi się cytrynowy zapach. Serdecznie polecam!

Puszyste cytrynowe ciasto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puszyste cytrynowe ciasto

 

 

Sposób przygotowania:

Puszyste cytrynowe ciasto
Masło lub margaryną ucieramy z cukrem na puszystą masę,stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy,następnie dodajemy sok i skórkę z cytryny. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia ,dodajemy do masy i dokładnie ucieramy. Ciasto przekładamy do foremki keksówki,posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą,o wymiarach 35 cm x 11 cm x 7 cm.Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Studzimy w formie i wyjmujemy.
Puszyste cytrynowe ciasto
Ucieranie ciasta w misce na placek cytrynowy.
Puszyste cytrynowe ciasto
Ciasto w foremce,przygotowane do pieczenia.
Puszyste cytrynowe ciasto
Upieczone ciasto,studzimy w foremce,przed wyjęciem.
Puszyste cytrynowe ciasto
Wystudzone ciasto,wyjęte z foremki,przed krojeniem.

Tagi:

jajko tarta jajka