reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Cytrynowe ciasto jogurtowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne, wilgotne i delikatną nutą cytrynową. Idealne do popołudniowej kawki lub herbatki choć mojej rodzinie smakuje o każdej porze dnia :)

Cytrynowe ciasto jogurtowe

Składniki:

Cytrynowe ciasto jogurtowe

 

 

 

  • 1 szklanka cukru

 

  • 1/2 szklanki oleju

 

 

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowe ciasto jogurtowe

Mąkę przesiewamy razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Cytrynę dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Z połowy ścieramy skórkę i wyciskamy sok, uważając na pestki. Jajka ucieramy razem z cukrem tak długo, aż masa będzie pulchna, zgęstnieje i  zbieleje. Dodajemy delikatnie mąkę, olej i sok z skórką z cytryny. Ja wolę tą czynność zrobić ręcznie- nie porozbijamy pęcherzyków powietrza i ciasto pozostaje  pulchne. Przekładamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy keksowej. 

Pieczemy w temperaturze 180 st przez około 40-45 minut, sprawdzamy patyczkiem.


Tagi:

jajko jajka