kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Cytrynowe muffiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Oryginalne muffiny, bardzo aromatyczne. Ich zaletą jest fakt że nie są bardzo słodkie. Idealnie smakują do herbaty .

Cytrynowe muffiny Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cytrynowe muffiny

 

  • 2 jajka
  • 1/2szkl cukru
  • 1szkl mąki
  • 75g jogurtu naturalnego
  • 1/2szkl oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1//4łyżeczki sody
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • Lukier:
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier puder ile się wmiesza

Sposób przygotowania:

Cytrynowe muffiny
Oddzielnie mieszamy składniki suche a oddzielnie mokre. Następnie łączymy je ze sobą i delikatnie mieszamy. Na koniec ścieramy skórkę z cytryny. Pamiętajmy że należy ją zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ścierając skórkę należy uważać by nie zetrzeć razem białej pod skórki bo wtedy będziemy mieli gorzkawy posmak. Ścieramy więc tylko żółtą skórkę. Jeszcze raz mieszamy i wylewamy ciasto do papilotek umieszczonych w blaszce do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp.180*C i pieczemy ok.25min. Studzimy i oblewamy lukrem. Lukier przygotowujemy w następujący sposób: Wyciskamy sok z cytryny i dosypujemy cukier puder cały czas mieszając. Dosypujemy tyle cukru by powstał dość gęsty lukier. Jeśli uzyskamy żądaną konsystencję to możemy dekorować muffiny.
Cytrynowe muffiny
Etap 1Łączymy składniki suche i mokre delikatnie mieszając.
Cytrynowe muffiny
Etap 2Do ciasta ścieramy żółtą część skórki z cytryny.
Cytrynowe muffiny
Etap 3Muffiny dekorujemy lukrem lub można je obsypać cukrem pudrem.