migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Muffinki z krówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam puszyste muffinki z dodatkiem cukierków krówek. Zwykłe i proste ale bardzo smaczne i szybko znikają.

Muffinki z krówkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki z krówkami

 

  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • ok 12 cukierków krówek (jeden cukierek na jedna muffinkę)

Sposób przygotowania:

Muffinki z krówkami
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej.

W jednej misce wymieszać składniki suche a w drugiej misce wymieszać składniki mokre. Następnie połączyć zawartość obu misek.

Przygotować foremkę na muffinki, u mnie silikonowa.

Do każdej foremki na muffinkę nałożyć 2 łyżki ciasta i włożyć jedną krówkę. Następnie foremki uzupełnić ciastem do wysokości 3/4 foremki. Krówki można też pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z ciastem.

Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do suchego patyczka, ok 30-40 minut, funkcja góra-dół.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.

Z podanych składników wyszło mi 12 muffinke, wszystko zależy od wielkości foremek.
Muffinki  z krówkami
W jednej misce wymieszać składniki suche.
Muffinki  z krówkami
W drugiej misce wymieszać składniki mokre.
Muffinki  z krówkami
Następniedokładnie połączyć zawartość obu misek.
Muffinki  z krówkami
Do każdej foremki na muffinkę nałożyć 2 łyżki ciasta i włożyć jedną krówkę. Następnie foremki uzupełnić ciastem do wysokości 3/4 foremki.