Placuszki gryczane podane z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszyste placuszki na bazie pełnoziarnistej mąki gryczanej - podane z jabłkami wprost rozpływały się w ustach.

Placuszki gryczane podane z jabłkami

Składniki:

Placuszki gryczane podane z jabłkami

Placki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej pełnoziarnistej
  • 4 łyżki mąki migdałowej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • odrobina masła do smażenia

Jabłka

Sposób przygotowania:

Placuszki gryczane podane z jabłkami
Mąkę gryczaną przesiewamy do miski, dodajemy mąkę migdałową, sól, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką.

Następnie dodajemy mleko oraz jajka i ponownie mieszamy - tym razem do całkowitego połączenia składników.

Smażymy na rumiano z obu stron na lekko natłuszczonej patelni.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzane masło razem z cukrem i cynamonem, podsmażamy razem przez chwilę i podajemy z placuszkami.