renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Cytrynowe pastylki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne, cytrynowe ciasteczka.

Cytrynowe pastylki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowe pastylki

 

  • 250 gram mąki
  • 80 gram kaszy manny
  • kostka zimnego masła
  • 100 gram cukru pudru
  • sok z 1 dużej lub 2 małych cytryn
  • 1 czekolada deserowa

Sposób przygotowania:

Cytrynowe pastylki
Na początek umyć cytrynę lub cytryny ( w zależności od wielkości) i wyciśnąć sok. Następnie odmierzyć wszystkie składniki oprócz czekolady, bo z niej będzie polewa. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier i kaszę mannę i na końcu masło i sok cytrynowy, zarobić gładkie ciasto. Schłodzić ciasto w lodówce przez 2 godziny. Wałkować na grubość ok. 0,5 centymetra, mogą być cieńsze i wykrawać kieliszkiem małe krążki. Piec w 280 stopniach ok. 10 -15 minut. Po upieczeniu udekorować czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Cytrynowe pastylki
Na stolnicę wysypać wszystkie suche składniki.
Cytrynowe pastylki
Następnie dodać zimne masło i sok cytrynowy.
Cytrynowe pastylki
Zarobić ciasto i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Cytrynowe pastylki
Wałkować ciasto i wykrawać krążki kieliszkiem.