WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1022]

Cytrynowe placki z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszyste placuszki/racuszki z pure dyniowego o lekkim smaku cytrynowym i pięknym kolorze. Podałam je na słodko z cukrem pudrem.

Cytrynowe placki z dyni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowe placki z dyni

 

  • 4 łyżki pure z dyni
  • 1 jajko
  • 0,5 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duży cukier waniliowy 32 g
  • 1 łyżka oleju
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Cytrynowe placki z dyni

ETAP 1:

Pure dyniowe (z pieczonej, duszonej lub ugotowanej na parze dyni) przełożyć do miski. Wbić jajko i wymieszać rózgą lub mikserem. Dodać cukier waniliowy i olej i ponownie wymieszać do połączenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ciasta. Wymieszać. Na koniec dodać aromat cytrynowy.

Na patelni rozgrzać olej i wyłożyć porcje ciasta tworząc placki. Najlepiej kłaść jedną łyżkę ciasta na jeden placek. Placki smażyć na złotobrązowy kolor po czym przekręcać na drugą stronę i ponownie smażyć na rumiano. Placki w trakcie smażenia rosną. Po usmażeniu zdjąć na talerz przykryty ręcznikiem papierowym.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Cytrynowe placki z dyni
Usmażone placki wyłożone na ręcznik papierowy
Cytrynowe placki z dyni
Porcje ciasta wyłożóne na patelnię na rozgrzany olej
Cytrynowe placki z dyni
Przygotowane ciasto na placki dyniowe w misce
Cytrynowe placki z dyni
Pure dyniowe wymieszane z jajkiem, olejem i cukrem