WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1018]

Placki z dyni na słodko

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placki z tartej dyni na słodko z dodatkiem cukru zwykłego i waniliowego. Idealne jako deser lub samodzielny posiłek.

Placki z dyni na słodko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z dyni na słodko

 

  • ok. 200g dyni po obraniu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • cukier puder do oprószenia
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki z dyni na słodko

ETAP 1:

Dynię obraną z wydrążonymi gniazdami nasiennymi zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Startą dynię przełożyć do miski. Wbić do niej jajko, wsypać mąkę pszenną tortową, cukier zwykły i waniliowy. Wlać 2 łyżki śmietany 30% i wszystko dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły.

Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i wykładać łyżką porcje ciasta. Ciasto trochę rozsmarować po patelni żeby placki były cienki i dobrze się smażyły. Placki smażyć z obu stron na złoto-brązowy kolor. Wykładać na ręcznik papierowy.

Podawać oprószone cukrem pudrem.

Placki z dyni na słodko
Usmażone placki z dyni wyłożone na ręcznik papierowy
Placki z dyni na słodko
Placki z dyni w trakcie smażenia na patelni na oleju
Placki z dyni na słodko
Porcje ciasta dyniowego wyłożone na gorący olej
Placki z dyni na słodko
Wymieszane łyżką ciasto na placki dyniowe