jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Placki dyniowo- ziemniaczane z gulaszem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Placki ziemniaczane z gulaszem to dość tradycyjne danie, dlatego aby nie było nudnie i monotonnie placuszki wzbogaciłam o dynię:). Dzięki temu zyskały one złocisty kolor i nieco oryginalny smak.

Placki dyniowo- ziemniaczane z gulaszem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placki dyniowo- ziemniaczane z gulaszem

PLACKI DYNIOWO- ZIEMNIACZANE

TRADYCYJNY GULASZ

  • 2 duże cebule,
  • 700 gram wieprzowiny,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • olej,
  • ok 0,5 litra bulionu wołowego (może być z kostki),
  • papryka, pieprz, sól do smaku,
  • 0,5 łyżeczki majeranku,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie,

Sposób przygotowania:

Placki dyniowo- ziemniaczane z gulaszem

ETAP 1

Placki dyniowo- ziemniaczane z gulaszem
Mięso dusimy do momentu jak będzie miękkie

GULASZ:Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę około 2-3 cm. Cebule obieramy, kroimy w piórka i rumienimy na oleju. Do szklistej dodajemy mięso i dokładnie je obsmażamy. Następnie dodajemy koncentrat. Całość podlewamy częścią bulionu, dodajemy przyprawy, przykrywamy i dusimy około 1 godzinę. Co pewien czas uzupełniamy stan płynu. Gdy zabraknie bulionu dodajemy wody. Na koniec dodajemy majeranek. Dzięki dość dużej ilości cebuli gulasz ma odpowiednią konsystencję i nie trzeba go dodatkowo zagęszczać.

ETAP 2

Placki dyniowo- ziemniaczane z gulaszem
Starte ziemniaki odsączamy

PLACKI: Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Gotowe odsączamy na gęstym sitku z nadmiaru płynu.

ETAP 3

Placki dyniowo- ziemniaczane z gulaszem
Składniki placków umieszczamy w misce

Dynię także ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Tak przygotowane składniki umieszczamy w jednej misce. Dodajemy do nich jajka i mąkę.

ETAP 4

Placki dyniowo- ziemniaczane z gulaszem
Placuszkową masę dokładnie mieszamy doprawiając

Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.

ETAP 5

Placki dyniowo- ziemniaczane z gulaszem
Porcje ciasta wykładamy na rozgrzany tłuszcz

Z gotowego ciasta smażymy na rozgrzanym oleju placuszki z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Tak przygotowane podajemy z gulaszem.