Sposób przygotowania:
Placki dyniowo- ziemniaczane z gulaszemETAP 1
GULASZ:Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę około 2-3 cm. Cebule obieramy, kroimy w piórka i rumienimy na oleju. Do szklistej dodajemy mięso i dokładnie je obsmażamy. Następnie dodajemy koncentrat. Całość podlewamy częścią bulionu, dodajemy przyprawy, przykrywamy i dusimy około 1 godzinę. Co pewien czas uzupełniamy stan płynu. Gdy zabraknie bulionu dodajemy wody. Na koniec dodajemy majeranek. Dzięki dość dużej ilości cebuli gulasz ma odpowiednią konsystencję i nie trzeba go dodatkowo zagęszczać.
ETAP 2
PLACKI: Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Gotowe odsączamy na gęstym sitku z nadmiaru płynu.
ETAP 3
Dynię także ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Tak przygotowane składniki umieszczamy w jednej misce. Dodajemy do nich jajka i mąkę.
ETAP 4
Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
ETAP 5
Z gotowego ciasta smażymy na rozgrzanym oleju placuszki z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Tak przygotowane podajemy z gulaszem.