sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Sopaipillas- chilijskie racuchy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 8

To rodzaj smażonego ciasta serwowanego między innymi w Hiszpanii. Ja przygotowałam chilijską wersję z dynią. W tym kraju tradycyjnie smażyło się je w formie okrągłych placków, nakłuwanych widelcem i spożywało deszczowe dni.

Sopaipillas- chilijskie racuchy

Składniki:

Sopaipillas- chilijskie racuchy

Składniki

Sposób przygotowania:

Sopaipillas- chilijskie racuchy
Do mąki dodajemy pure z dyni, masło lub margarynę oraz sól. Zagniatamy elastyczne ciasto. Powinno nie kleić się do rąk.

Ilość mąki może się zwiększyć ze względu na wodę zawartą w dyni.

Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Wycinamy koła o średnicy 8-10 cm i nakłuwamy. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Sopaipillas podajemy z ostrymi sosami, pomidorem, majonezem itp.

Możemy do ciasta dodać zioła, będą wtedy bardziej aromatyczne.