Sposób przygotowania:
Tarty jabłecznik z orzechami
Zimne masło posiekać z mąką krupczatką, kaszą manną, solą, proszkiem do pieczenia, jajkami i cukrem pudrem. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, owinąć folią i dobrze schłodzić.
Połowę ciasta zetrzeć na największych oczkach tarki na dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia i równo rozłożyć.
Wstawić do gorącego piekarnika 200℃ i podpiekać 20-25 minut. Wyjąć i przestudzić.
W międzyczasie obrać i grubo zetrzeć słodkie jabłka, dodać sok i startą skórkę z cytryny, cynamon, kardamon, ew. mielone goździki i wanilię. Dodać posiekane orzechy. Jeśli jabłka są bardzo soczyste dosypać po 1 pełnej łyżce kaszy manny na każdy kilogram jabłek.
Dobrze wymieszać i wyłożyć równą warstwą na podpieczonym kruchym spodzie.
Na wierzch zetrzeć drugą część schłodzonego ciasta i wstawić do gorącego piekarnika z termoobiegiem.
Piec 45 minut.
Połowę ciasta zetrzeć na największych oczkach tarki na dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia i równo rozłożyć.
Wstawić do gorącego piekarnika 200℃ i podpiekać 20-25 minut. Wyjąć i przestudzić.
W międzyczasie obrać i grubo zetrzeć słodkie jabłka, dodać sok i startą skórkę z cytryny, cynamon, kardamon, ew. mielone goździki i wanilię. Dodać posiekane orzechy. Jeśli jabłka są bardzo soczyste dosypać po 1 pełnej łyżce kaszy manny na każdy kilogram jabłek.
Dobrze wymieszać i wyłożyć równą warstwą na podpieczonym kruchym spodzie.
Na wierzch zetrzeć drugą część schłodzonego ciasta i wstawić do gorącego piekarnika z termoobiegiem.
Piec 45 minut.