Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 324]

Tarty jabłecznik z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo aromatyczny jabłecznik idealny na jesień i zimę - orzechy i przyprawy nadają masie jabłkowej bardzo wyjątkowego smaku i aromatu.

Tarty jabłecznik z orzechami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tarty jabłecznik z orzechami

*CIASTO KRUCHE*

  • 500 g mąki krupczatki
  • 250 g masła
  • 2 małe jajka
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka łyżek kaszy manny

*MASA JABŁKOWA*

Sposób przygotowania:

Tarty jabłecznik z orzechami
Zimne masło posiekać z mąką krupczatką, kaszą manną, solą, proszkiem do pieczenia, jajkami i cukrem pudrem. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, owinąć folią i dobrze schłodzić.

Połowę ciasta zetrzeć na największych oczkach tarki na dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia i równo rozłożyć. 

Wstawić do gorącego piekarnika 200℃ i podpiekać 20-25 minut. Wyjąć i przestudzić. 

W międzyczasie obrać i grubo zetrzeć słodkie jabłka, dodać sok i startą skórkę z cytryny, cynamon, kardamon, ew. mielone goździki i wanilię. Dodać posiekane orzechy. Jeśli jabłka są bardzo soczyste dosypać po 1 pełnej łyżce kaszy manny na każdy kilogram jabłek.

Dobrze wymieszać i wyłożyć równą warstwą na podpieczonym kruchym spodzie. 

Na wierzch zetrzeć drugą część schłodzonego ciasta i wstawić do gorącego piekarnika z termoobiegiem.

Piec 45 minut.
Tarty jabłecznik z orzechami
Składniki na ciasto posiekać i zagnieść ręcznie lub robotem.
Tarty jabłecznik z orzechami
Połowę schłodzonego ciasta utrzeć i podpiec.
Tarty jabłecznik z orzechami
Na spodzie ułożyć starte jabłka z dodatkami i nakryć tartym ciastem.