EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 180]

Cytrynowo – imbirowe krewetki z nutą ostrości

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Szybkie w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i mocno wyraziste w smaku krewetki są doskonała propozycją dla fanów owoców morza w nowatorskiej odsłonie. Podane na grzankach idealnie sprawdzą się jako przystawka lub w roli imprezowej przekąski.

Cytrynowo – imbirowe krewetki z nutą ostrości

Składniki:

Cytrynowo – imbirowe krewetki z nutą ostrości

 

  • 225 g obranych, pozbawionych żyłek mrożonych krewetek
  • 2 cm świeżego imbiru
  • sok z wyciśniętej 1 cytryny
  • 1 papryczka chilli
  • 2 pęczki świeżej natki z pietruszki
  • 1,5 łyżeczki curry
  • 2 suszone pomidory
  • oliwa z oliwek
  • chleb

Sposób przygotowania:

Cytrynowo – imbirowe krewetki z nutą ostrości

ETAP 1:

Cytrynowo – imbirowe krewetki z nutą ostrości
natkę posiekać a imbir również posiekać na drobne kawałki

Imbir obrać i posiekać na drobne kawałki, papryczkę chilli przekroić wzdłuż, pozbawić pestek i drobno posiekać. Natkę z pietruszki oraz suszone pomidory również posiekać.

ETAP 2:

Cytrynowo – imbirowe krewetki z nutą ostrości
krewetki z dodatkami smażyć około 3-4 minuty

Krewetki płukać pod bieżącą ciepłą wodą do momentu aż się rozmrożą, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.

Krewetki przełożyć na patelnię z rozgrzaną oliwą, dodać imbir, papryczkę i wszystko smażyć około 3-4 minut. Następnie dodać sok z wyciśniętej cytryny, posiekaną natkę oraz curry, dokładnie wymieszać i całość chwilę podgotować.

Na koniec dodać kilka kropel oliwy z oliwek i dokładnie wymieszać.

ETAP 3:

Cytrynowo – imbirowe krewetki z nutą ostrości

Na rozgrzanej patelni grillowej przygotować zrumienione grzanki.

ETAP 4:

Krewetki wyłożyć na przygotowane grzanki i na wierzchu posypać posiekanymi suszonymi pomidorami.

Tagi:

krewetki