SUPERPRZEPIS

Krewetki z kurczakiem i papryką

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Krewetki z kurczakiem i papryką

Krewetki z kurczakiem i papryką to danie jednogarnkowe. Odważne połączenie krewetek i kurczaka daje bardzo ciekawy efekt smakowy.

Składniki:

Krewetki z kurczakiem i papryką

 

Sposób przygotowania:

Krewetki z kurczakiem i papryką
 1. Krewetki umyj w zimnej wodzie. Zalej wrzątkiem i poczekaj aż zrobią się różowe. Następnie przelej zimną wodą i obierz. Oderwij nóżki, zdejmij skorupkę, nacinając grzbiet usuń przewód pokarmowy.

 


2. Piersi z kurczaka umyj w zimnej wodzie i osusz za pomocą papierowych ręczników. Pokrój w kostkę. 


 


3. Umyj papryki, pomidory i selera naciowego. Pokrój paprykę w kostkę. Pomidory i oliwki przekrój na pół.


 


4. Rozgrzej patelnię i wlej 2 łyżki oliwy. Dodaj rozgnieciony czosnek, krewetki i kurczaka dopraw solą, pieprzem. Podsmażaj prze 3 minuty. Odstaw.


 


5. Rozgrzej rondel i wlej 2 łyżki oliwy. Dodaj papryki, oliwki, pomidory, podsmaż a następnie zalej wodą, dopraw solą i pieprzem gotuj na małym ogniu. Gdy papryka zmięknie dodaj selera naciowego oraz krewetki i kurczaka. Duś przez 2 minuty. Dodaj śmietanę i zagotuj.