Sposób przygotowania:
Krewetki z kokosową nutą
Krewetki rozmrażamy, opłukujemy, osuszamy na durszlaku. Czosnek obieramy, siekamy w cienkie paseczki lub w drobną kostkę. Papryczkę chili myjemy, przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy ziarenka, kroimy w cieniutkie talarki. Wyciskamy sok z limonki i pomarańczy. Natkę drobno siekamy, imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Wrzucamy czosnek i chili, smażymy około 60 sekund. Dodajemy krewetki i co chwilę mieszając smażymy 2-3 minuty (aż krewetki leciutko się zarumienią). Wrzucamy natkę pietruszki. Dodajemy mleczko kokosowe, soki z pomarańczy i limonki oraz imbir, dokładnie mieszamy. Gdy mleko się zagotuje, ściągamy krewetki z ognia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem lub ryżem.