Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Jajka w sosie tatarskim

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Na świątecznym wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek gotowanych, polanych pysznym sosem tatarskim.

Jajka w sosie tatarskim Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jajka w sosie tatarskim

 

  • 10 jajek
  • 1 średni słoik gęstego majonezu
  • 1 mały jogurt naturalny(gęsty)
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • 1 słoik pieczarek marynowanych
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1/2 słoika ogórków konserwowych
  • 2 pęczki szczypiorku
  • sól,pieprz,przyprawa maggi w płynie do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka w sosie tatarskim
Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo. Studzimy ,obieramy. Przekrawamy na pół. Pieczarki, ogórki,  osączamy na sicie z zalewy, kroimy w bardzo drobną kosteczkę.

Groszek konserwowy również osączamy na sicie,przelewamy zimną wodą i dokładnie osączamy. Szczypiorek płuczemy wodą i drobniutko siekamy. Ogórki, pieczarki, groszek i połowę szczypiorku mieszamy z majonezem, śmietaną, jogurtem naturalnym, musztardą doprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi.

Połówki jajek układamy na półmisku lub talerzyku i polewamy sosem, wierzch posypujemy pozostałym szczypiorkiem.    


Jajka w sosie tatarskim
pokrojone warzywa,pieczarki mieszamy z majonezem,śmietaną jogurtem i musztardą