Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Potrawka z udek kurczaka z sosem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 260
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeśli szukacie pysznej oraz prostej propozycji na lekki i niezbyt skomplikowany obiad to doskonale trafiliście. Potrawka z udek kurczaka jest świetnie doprawiona, a mięso miękkie i soczyste - bardziej od piersi, czy filetów.

Potrawka z udek kurczaka z sosem pomidorowym

Składniki:

Potrawka z udek kurczaka z sosem pomidorowym

 

  • 500g mięsa z udek kurczaka

Przyprawy:

  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka wody (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 koncentratu pomidorowego (lub według smaku; ja użyłam pesto z pomidorów)

Ponadto:

Sposób przygotowania:

Potrawka z udek kurczaka z sosem pomidorowym

Przygotowanie mięsa:

Potrawka z udek kurczaka z sosem pomidorowym
Najlepiej, aby przyprawione mięso przestało w lodówce minimum 1 godzinę.

Umyte i osuszone mięso należy pokroić w dość sporą kostkę i przełożyć do miski. Całość dokładnie połączyć z sosem sojowym oraz przyprawami, a następnie odstawić do lodówki minimum na 1 godzinę.

Mięso i warzywa:

Potrawka z udek kurczaka z sosem pomidorowym
Podsmażone warzywa nie muszą być całkowicie miękkie.

Mięso przełożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, posypać mąką, a następnie podsmażyć na delikatnie rumiany kolor.
Następnie mięso należy przełożyć do garnka, a na tej samej patelni poddusić uprzednio posiekaną cebulę oraz marchewkę startą na tarce o dużych oczkach. Warzywa dodać do mięsa.

Potrawka:

Potrawka z udek kurczaka z sosem pomidorowym
Potrawkę należy dusić na niewielkim ogniu.

Do garnka należy wrzucić listek laurowy oraz ziele angielskie. Całość zalać wodą i przykryć pokrywką. Wszystkie składniki dusić do miękkości i uważać, aby się nie przypaliły. Jeśli istnieje taka potrzeba to można dolać odrobinę wody. Na końcu potrawkę doprawić koncentratem pomidorowym i ewentualnie dodatkowymi przyprawami do smaku.