BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Udka kurczaka pieczone w marynacie miodowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj polecam bardzo smakowite udka kurczaka. Udka w marynacie miodowej, pieczone w piekarniku. Mięso delikatne, soczyste i kruche, a skórka mocno przyrumieniona i chrupka.

Udka kurczaka pieczone w marynacie miodowej  Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Udka kurczaka pieczone w marynacie miodowej

 

  • udka kurczaka 5 szt. duże przekrojone na pół,
  • Marynata;
  • olej 1/2 szkl,
  • miód płynny 2 łyżki,
  • musztarda miodowa 1 łyżka,
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka,
  • papryka mielona słodka 1 łyżeczka,
  • przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka,

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka pieczone w marynacie miodowej
Podane składniki na marynatę mieszamy dokładnie z olejem.

Udka oczyszczamy, myjemy i osuszamy.

Kroimy na pół i nacieramy solą.

Następnie zalewamy i nacieramy dokładnie marynatą.

Gotowe odstawiamy na 3 godziny w chłodne miejsce.

Udka układamy na blasze i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy do miękkości mięsa polewając sosem wytworzonym podczas pieczenia lub bulionem.
Udka kurczaka pieczone w marynacie miodowej
Udka oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy na pół
Udka kurczaka pieczone w marynacie miodowej
Olej mieszamy z podanymi składnikami i nacieramy mięso
Udka kurczaka pieczone w marynacie miodowej
Gotowe udka po natarciu odkładamy na 2 godziny w chłodne miejsce a następnie pieczemy w piekarniku