zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2332]

Cytrynowy kurczak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo aromatyczny i soczysty kurczak pieczony. Nuta cytryny świetnie komponuje się z mięsem. Podajemy takiego kurczaka z tym co lubimy.

Cytrynowy kurczak

Składniki:

Cytrynowy kurczak

 

  • 1 kurczak ( u mnie 2 kg )
  • 1 przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżka soli ( lub więcej według uznania )
  • 1 łyżka pieprzu cytrynowego
  • 1 duża cytryna

Sposób przygotowania:

Cytrynowy kurczak
Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i przygotować do marynowania. Wszystkie przyprawy wymieszać najlepiej w miseczce i tak przygotowaną mieszanką dokładnie natrzeć całego kurczaka na zewnątrz oraz wewnątrz. Dodatkowo do środka kurczaka włożyć dokładnie umytą cytrynę. Nogi można zawiązać dratwą.

Kurczaka schować do lodówki na noc, a potem piec 2 godziny przy temperaturze 180 stopni.

W trakcie pieczenia polewać co jakiś czas kurczaka wytworzonym sosem.

Podawać z tym co lubimy.

Czas pieczenia kurczaka zależy od wielkości - 1 kg to jedna godzina.