kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Gulasz z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny, kolorowy i sycący gulasz z dodatkiem marchewki. Dobrze smakuje z ziemniakami, kaszą lub z makaronem.

Gulasz z marchewką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gulasz z marchewką

 

  • 50 dag mięsa z łopatki
  • pół dużej cebuli
  • 2 średnie marchewki
  • 2 szk wody
  • listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/ 4 łyżeczki soli i pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansaldzkich
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Gulasz z marchewką
Marchew obieramy, myjemy i kroimy w grube plasterki. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w półplastry.
Do garnka wlewamy wodę i stawiamy na gaz. Zanim woda się zagotuję, smażymy mięso na rozgrzanym tłuszczu na patelni.
Do gotującej się wody przekładamy obsmażone mięso, dodajemy marchewkę i przyprawy. Smażymy cebulę i wkładamy do garnka. Gotujemy do miękkości.
Do 3/4 szkl. wody dajemy 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej, mieszamy i dolewamy wode ( do pełnej szklanki).
Gdy mięso jest miękkie doprawiamysolą, pieprzem, ziołami prowansalskimi.
Wlewamy wodę z mąką. Zagotowujemy.
Gulasz z marchewką
Pokrojone mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Gulasz z marchewką
Cebulę również smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Gulasz z marchewką
W garnku gotujemy obsmażone mięso z cebulą i marchewką.