czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Filet z kurczaka w sosie jarzynowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, szybkie danie. Moje dzieci nie są wielkimi fanami warzyw, ale w takiej wersji je uwielbiają!

Filet z kurczaka w sosie jarzynowym

Składniki:

Filet z kurczaka w sosie jarzynowym

 

  • 1/2 kg filetu z kurczaka,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka,
  • puszka pomidorów bez skóry,
  • puszka groszku,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz,
  • ugotowany makaron,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka w sosie jarzynowym
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Zalać mlekiem i odstawić na minimum 2 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Następnie mięso osączyć, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na rumiano na odrobinie oleju. Zdjąć z ognia.

Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać pomidory z puszki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, pokroić w kosteczkę, wraz z papryką dodać do warzyw. Podlać odrobiną wody i dusić około 20 minut na małym ogniu.

Następnie dodać osączony groszek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso wraz z sosem podawać z ugotowanym makaronem.