WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 519]

Pulpety z papryką, marchwią i kukurydzą i fasolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo pożywne i smaczne danie. Pulpeciki w sosie pomidorowym z papryką, marchewką, fasolą i kukurydzą.

Pulpety z papryką, marchwią i kukurydzą i fasolą

Składniki:

Pulpety z papryką, marchwią i kukurydzą i fasolą

Pulpeciki

Sos

  • 2-3 l bulionu
  • 1 koncentrat pomidorowy

Warzywa

  • 3 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli

Sposób przygotowania:

Pulpety z papryką, marchwią i kukurydzą i fasolą

Mięso

Pulpety z papryką, marchwią i kukurydzą i fasolą
Mięso wyrabiamy z bułką, jajkami, cebulą i przyprawami.

Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy startą cebulę, tartą bułkę, jajka oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na gładką masę.

Pulpeciki

Pulpety z papryką, marchwią i kukurydzą i fasolą
Uformowane kotleciki obtaczamy dokładnie w mące.

Z mięsnej masy, mokrymi dłońmi formujemy małe pulpeciki i każdy obtaczamy w mące.

Sos

Pulpety z papryką, marchwią i kukurydzą i fasolą
Pulpeciki gotujemy na wolnym ogniu kilka minut.

Zagotowujemy bulion razem z koncentratem pomidorowym i wrzucamy pulpeciki, gotujemy aż wypłyną.

Warzywa

Pulpety z papryką, marchwią i kukurydzą i fasolą
Do pulpecików dodajemy wszystkie warzywa.

Do pulpetów dodajemy najpierw pokrojoną w plasterki marchew, następnie pokrojoną w sporą kostkę paprykę, a na koniec odsączone fasolę i kukurydzę z puszek. Jeszcze chwilę razem gotujemy, doprawiamy.