Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Mintaj w sezamie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna alternatywa dla tradycyjnej smażonej ryby. Tak przygotowany mintaj świetnie smakuje z frytkami, sosem słodko-kwaśnym i surówką z kiszonej kapusty.

Mintaj w sezamie

Składniki:

Mintaj w sezamie

 

  • 4 duże, mrożone filety z mintaja
  • 1 szklanka sezamu
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jaja
  • 1 saszetka dobrej jakości przyprawy do ryb
  • 1 limonka
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Mintaj w sezamie
1. Rozmrożone przez noc w lodówce ryby umyć i dokładnie osuszyć. Podzielić na pół, natrzeć przyprawą do ryb i skropić sokiem z limonki.

2. Mąkę wymieszać z sezamem na talerzyku. Jajka roztrzepać. Rybę maczać w jajku, następnie panierować w mące z sezamem. Smażyć po 3 minuty z obu stron na rozgrzanym oleju.

Tagi:

sezam mintaj ryby