MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Cytryny w syropie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne cytryny w syropie mogą być wspaniałym dodatkiem do gorącej herbaty po zimowym spacerze

Cytryny w syropie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytryny w syropie

 

Sposób przygotowania:

Cytryny w syropie
Cytynę bardzo porządnie wyszorować, a następnie sparzyć wrzątkiem uważając, aby się nie poparzyć. Kiedy cytryna trochę przestygnie, pokroić ją na plasterki grubości kilku milimetrów. Wodę zagotować z cukrem i sokiem z połówki cytryny. Kiedy cukier całkowicie się już rozpuści dodać do syropu cytrynę pokrojoną na średniej grubości plasterki. Gotować syrop cukrowy z cytryną przez około 7 minut. Cytrynę wraz z syropem przełożyć do słoiczków (z przepisu powinny wyjść dwa małe słoiczki). Słoiczki zamknąć i po ostudzeniu przechowywać w lodówce.
Cytryny w syropie
Do zrobienia przepisu wystarczą tylko 2 składniki!
Cytryny w syropie
Wyciskamy sok z połówki cytryny i przecedzamy pestki
Cytryny w syropie
Zagotowujemy wodę z cukrem mieszając do rozpuszczenia cukru
Cytryny w syropie
Plasterki cytryn gotujemy w syropie z wody i cukru