Sposób przygotowania:
Czarne papardelle z krewetkami w pikantnym sosieETAP 1:
Krewetki obieramy z pancerzyków, usuwamy jelitka.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy krewetki i smażymy krótko, aż się zaczerwienią. Dodajemy sól, pieprz i paprykę mieloną. Wlewamy wino i podgrzewamy, aż sos się zredukuje. Dodajemy jedną łyżkę masła i mieszamy, aż się rozpuści.
W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
ETAP 2:
Na koniec do krewetek dodajemy natkę pietruszki.
Makaron odsączamy i łączymy z sosem z krewetkami.
Przed podaniem danie posypujemy startym parmezanem.