Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 910]

Czarne papardelle z krewetkami w pikantnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czarny makaron z krewetkami wygląda bardzo efektownie i wykwintnie, a przygotowuje się go naprawdę łatwo i szybko. Polecam np. na romantyczną kolację z ukochaną osobą.

Czarne papardelle z krewetkami w pikantnym sosie

Składniki:

Czarne papardelle z krewetkami w pikantnym sosie

 

  • 6 gniazd czarnego makaronu papardelle
  • 20 surowych krewetek argentyńskich
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ostra papryka mielona
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • parmezan do posypania dania

Sposób przygotowania:

Czarne papardelle z krewetkami w pikantnym sosie

ETAP 1:

Czarne papardelle z krewetkami w pikantnym sosie
Krewetki smażymy na maśle, dodajemy białe wino

Krewetki obieramy z pancerzyków, usuwamy jelitka.

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy krewetki i smażymy krótko, aż się zaczerwienią. Dodajemy sól, pieprz i paprykę mieloną. Wlewamy wino i podgrzewamy, aż sos się zredukuje. Dodajemy jedną łyżkę masła i mieszamy, aż się rozpuści.

W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.

ETAP 2:

Czarne papardelle z krewetkami w pikantnym sosie
Na koniec do krewetek dodajemy natkę pietruszki

Na koniec do krewetek dodajemy natkę pietruszki.
Makaron odsączamy i łączymy z sosem z krewetkami.
Przed podaniem danie posypujemy startym parmezanem.