Sposób przygotowania:
Dorsz w sosie z zielonego groszku, mięty i koperkuETAP 1:
1. Kawałki dorsza umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem cytrynowym, odstawić na około 60 minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony po około 3-4 minuty.
ETAP 2:
2. Kaszę ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
ETAP 3:
3. Sos z zielonego groszku:
Zielony groszek ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać ugotowany zielony groszek, posiekany koper, miętę i całość chwilę smażyć. Następnie zielony groszek rozgnieść widelcem, wlać śmietankę, sok z limonki, doprawić do smaku solą, pieprzem, ponownie całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć do zredukowania sosu.
ETAP 4:
4. Na talerz wyłożyć ryż, sos z zielonego groszku, a na wierzchu położyć kawałki usmażonego dorsza.
SylaUla