EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Dorsz w sosie z zielonego groszku, mięty i koperku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna, aromatyczna i delikatna ryba podana na mieszance zdrowych kasz, z rewelacyjnym sosem pachnącym limonką na bazie zielonego groszku, świeżego koperku i orzeźwiającej mięty, to świetny pomysł dla fanów dań rybnych w nowatorskiej odsłonie.

Dorsz w sosie z zielonego groszku, mięty i koperku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dorsz w sosie z zielonego groszku, mięty i koperku

 

  • 650 dorsza około 4 kawałki
  • 180g kaszy mix bulgur i quinoa
  • olej
  • sól
  • pieprz cytrynowy

 

  • Sos z zielonego groszku:
  • 350g zielonego groszku (mrożonego)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek kopru
  • 20 listków świeżej mięty
  • 200ml śmietany 30%
  • 1 łyżka soku z limonki
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Dorsz w sosie z zielonego groszku, mięty i koperku

ETAP 1:

Dorsz w sosie z zielonego groszku, mięty i koperku
rybę oprószyć przyprawami i odstawić a następnie usmażyć

1. Kawałki dorsza umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem cytrynowym, odstawić na około 60 minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony po około 3-4 minuty.

ETAP 2:

Dorsz w sosie z zielonego groszku, mięty i koperku
miętę i koperek drobno posiekać dodać do sosu

2. Kaszę ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.

ETAP 3:

Dorsz w sosie z zielonego groszku, mięty i koperku
cebulę przesmażyć dodać ugotowany zielony groszek

3. Sos z zielonego groszku:
Zielony groszek ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać ugotowany zielony groszek, posiekany koper, miętę i całość chwilę smażyć. Następnie zielony groszek rozgnieść widelcem, wlać śmietankę, sok z limonki, doprawić do smaku solą, pieprzem, ponownie całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć do zredukowania sosu.

ETAP 4:

Dorsz w sosie z zielonego groszku, mięty i koperku
usmażoną rybę podawać z kaszą i sosem groszkowym

4. Na talerz wyłożyć ryż, sos z zielonego groszku, a na wierzchu położyć kawałki usmażonego dorsza.