SUPERPRZEPIS

Muffiny z gotowanym jajkiem i mini kabanoskami

  • 1
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Muffiny z gotowanym jajkiem i mini kabanoskami Więcej zdjęć (2)

Muffiny są mięciutkie i posiadają lekko chrupiący wierzch - tak jak świeża bułeczka, a smakują od niej o wiele lepiej. Całość idealnie komponuje się z gotowanym jajkiem oraz małym kabanoskiem.

Składniki:

Muffiny z gotowanym jajkiem i mini kabanoskami

7 sztuk:

  • 1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej (160g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 7 mini kabanosków

Sposób przygotowania:

Muffiny z gotowanym jajkiem i mini kabanoskami

Ciasto:

Muffiny z gotowanym jajkiem i mini kabanoskami
Ciasto na muffiny powinno być doprawione według smaku.

W pierwszej misce należy połączyć mleko, olej i jajko, w drugiej mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia.

Suche składniki wymieszać z mokrymi i całość doprawić do smaku.

Na końcu wmieszać pokrojone w kostkę jajka.

Przed pieczeniem:

Muffiny z gotowanym jajkiem i mini kabanoskami
Pamiętajcie, aby nie używać takich cienkich, które będą zbyt twarde. Już lepiej wykorzystać pieczone.

Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, które należy wypełnić ciastem do 3/4 ich wysokości.

W środek wszystkich babeczek włożyć po jednym mini kabanosku.

Pieczenie:

Muffiny z gotowanym jajkiem i mini kabanoskami
Muffiny można spożywać na ciepło lub po ostygnięciu.

Muffiny należy piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 190 stopniach.