-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Książka Kucharska: Jesienne warzywa wprost ze słoika!

Czekodżemik buraczkowy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Robimy dżemy z cukinii, dyni oraz innych warzyw to czemu nie zrobić dżemu z buraczków?! A jednak to jest możliwe! :)

Czekodżemik buraczkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekodżemik buraczkowy

 

  • 0,5 kg buraczków
  • 5 łyżek cukru brązowego
  • 5 łyżek cukru białego
  • 2 łyżki kakao
  • 5 goździków
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 2 wyparzone słoiczki - ok 250ml

Sposób przygotowania:

Czekodżemik buraczkowy
Buraczki szorujemy pod wodą, a następnie wkładamy je do garnka, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy. Buraczki gotujemy do miękkości czyli ok. 20 minut. Następnie zlewamy wodę z buraczków i pozostawiamy je na kilka minut do ostygnięcia. Następnie buraczki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Polecam założyć rękawiczki jednorazowe ponieważ buraczki bardzo farbują. Do pokrojonych buraczków dodajemy oba rodzaje cukrów, goździki, kakao oraz sok z cytryny i całość rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Powstałą masę przekładamy na patelnię i smażymy ok 30 minut często mieszając, aby się nie przypaliła. Po tym czasie dżemik wkładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy je mocno i odstawiamy denkiem do góry aby całkowicie ostygły. Dżemik zajadamy z pieczywem, ale również będzie pasował do naleśników bądź gofrów. Smacznego!
Czekodżemik buraczkowy
Składniki dzięki którym możemy poeksperymentować i zrobić coś dobrego.
Czekodżemik buraczkowy
Buraczki oraz pozostałe składniki rozdrabniamy blenderem na gładką masę.
Czekodżemik buraczkowy
Dżemik buraczkowy podsmażamy często mieszając.
Czekodżemik buraczkowy
Słoiczki odstawiamy do góry denkiem pod kocyk na całą noc.