marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Czekoladki z czerwonymi oczkami.

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Galaretkę przyrządzić wg.przepisu na opakowaniu,odstawić do stężenia.Przyrządzić masę na pralinki,ostudzić.Zmieszać z ubitą śmietaną.Zamroź

Czekoladki z czerwonymi oczkami.

Składniki:

Czekoladki z czerwonymi oczkami.

 

  • 50 g.czekolady deserowej lub białej,
  • 1 żółtko ze średniego jajka,
  • 50 ml.mleka,
  • 3-4 łyżeczki brandy lub wiśniówki,
  • 100 ml.śmietany kremówki,
  • 1 opakowanie czerwonej galaretki owocowej,np.wiśniowej, lub 20 sztuk wisienek koktajlowych najlepiej,
  • 500 ml.wody.
  • Dodatkowo:forma silikonowa (na 15-20 czekoladek po 20 ml.)

Sposób przygotowania:

Czekoladki z czerwonymi oczkami.
Galaretkę przyrządzić wg. przepisu na opakowaniu czyli zagotować 500 ml.wody,wsypać roztwór i wymieszać,aż się rozpuści, po czym zestawić,przestudzić. Lekko tężejącą galaretkę przelać do średniej salaterki i wstawić do całkowitego stężenia w chłodne miejsce. Czekoladę drobno posiekać,wsypać do garnka,wbić żółtko,wlać mleko. Naczynie ustawić na słabym ogniu,mieszając składniki trzepacz- -ką na puszystą masę,nie dopuszczając do zagotowania się masy. Zdjąć garnek z ognia i wstawić do zimnej kąpieli wodnej. Masę czekoladową ostudzić, mieszając cały czas. Ubić śmietaną na sztywno, dodać do masy, doprawić brandy lub wiśniówką. Masą napełnić formę silikonową odporną na zamrażanie(15-20 sztuk po 20 ml.poj.).Galaretkę wyjąć z lodówki,wybić z miseczki,a potem pokroić na 15-20 kawałków i każdy zatopić w masie czekoladowej,popychając je trzonkiem łyżeczki na samo dno w każdym otworku(mogą to być także wisienki koktajlowe) i postukać formą delikatnie o stół,aby mogły się wydostać pęcherzyki powietrza.Formę przykryć,wstawić do zamrażalnika i zamrażać z 2 godziny. Po wyjęciu formę położyć na blacie kuchennym,kładąc na wierzchu jej gorącą ściereczkę do naczyń. Wyjąć pralinki z formy i podawać na średnim półmisku lub piętrowych talerzykach.

Tagi:

jajko jajka