Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Pralinki z prażonym słonecznikiem i rumem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Chrupiące czekoladki o niezwykłym aromacie - tylko dla dorosłych. Prażony słonecznik i dodatek rumu niezwykle zmieniają smak deserowej czekolady.

Pralinki z prażonym słonecznikiem i rumem

Składniki:

Pralinki z prażonym słonecznikiem i rumem

 

  • kilka łyżek ciemnego rumu
  • słonecznik łuskany 100 g
  • czekolada deserowa 2 tabliczki

Sposób przygotowania:

Pralinki z prażonym słonecznikiem i rumem
Słonecznik łuskany uprażyć na suchej patelni, stale mieszając, aż uzyska rumiany kolor i orzechowy smak - wysypać na półmisek, aby przestygł. Pozostawić ziarna w całości albo nieco je posiekać.

Czekoladę połamać na kostki, umieścić w szklanej miseczce, ustawić na garnku z gotującą się wodą (miska nie może dotykać wrzątku!) i stopić stale mieszając.

Do płynnej czekolady dolać kilka łyżek rumu i wymieszać, aż się połączą do jednolitej konsystencji. Dosypać przestudzony słonecznik i wymieszać dokładnie.

Odstawić do lodówki na kilka chwil, aby masa lekko stężała. Pilnować, aby nie stwardniała zupełnie!

Za pomocą dwóch łyżeczek formować małe czekoladki i wkładać je do maleńkich papilotek.

Przechowywać w chłodzie.