Sposób przygotowania:
Pralinki z prażonym słonecznikiem i rumem
Słonecznik łuskany uprażyć na suchej patelni, stale mieszając, aż uzyska rumiany kolor i orzechowy smak - wysypać na półmisek, aby przestygł. Pozostawić ziarna w całości albo nieco je posiekać.
Czekoladę połamać na kostki, umieścić w szklanej miseczce, ustawić na garnku z gotującą się wodą (miska nie może dotykać wrzątku!) i stopić stale mieszając.
Do płynnej czekolady dolać kilka łyżek rumu i wymieszać, aż się połączą do jednolitej konsystencji. Dosypać przestudzony słonecznik i wymieszać dokładnie.
Odstawić do lodówki na kilka chwil, aby masa lekko stężała. Pilnować, aby nie stwardniała zupełnie!
Za pomocą dwóch łyżeczek formować małe czekoladki i wkładać je do maleńkich papilotek.
Przechowywać w chłodzie.
Czekoladę połamać na kostki, umieścić w szklanej miseczce, ustawić na garnku z gotującą się wodą (miska nie może dotykać wrzątku!) i stopić stale mieszając.
Do płynnej czekolady dolać kilka łyżek rumu i wymieszać, aż się połączą do jednolitej konsystencji. Dosypać przestudzony słonecznik i wymieszać dokładnie.
Odstawić do lodówki na kilka chwil, aby masa lekko stężała. Pilnować, aby nie stwardniała zupełnie!
Za pomocą dwóch łyżeczek formować małe czekoladki i wkładać je do maleńkich papilotek.
Przechowywać w chłodzie.