VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Pomidorowa pieczeń z warstwą makaronu penne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lubię przygotowywać takie obiady. Wystarczy wyrobić mięso, urozmaicić dodatki, zapiec i obiad gotowy. Taka pieczeń szybko znika ze stołu. Taka pieczeń może być również nowością i odmiana na wielkanocnym stole!

Pomidorowa pieczeń z warstwą makaronu penne

Składniki:

Pomidorowa pieczeń z warstwą makaronu penne

 

  • 1 szklanka pełnoziarnistego makaronu penne
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 1 marchew
  • Kawałek selera korzeniowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 150 g sera korycińskiego lub goudy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • Świeża natka pietruszki do dekoracji
  • Czerwony pieprz do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pomidorowa pieczeń z warstwą makaronu penne
Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Marchew oraz seler obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.

Ser również ścieramy na tarce o średnich oczkach.

Do mięsa dodajemy warzywa, kukurydzę, ser, koncentrat pomidorowy oraz bułkę tartą. Wbijamy jajka oraz doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i suszoną natką pietruszki. Wyrabiamy na gładką i zwartą masę. W foremce keksowej wykładamy 1/3 mięsa.

Na mięsie układamy makaron, na makaronie resztę mięsa. Wygładzamy. Pieczeń pieczemy w 190*C przez 60 minut.

Po upieczeniu kroimy w plastry. Dekorujemy świeżą natką pietruszki oraz czerwonym pieprzem.