SUPERPRZEPIS

Pralinki z migdałowym nadzieniem

  • 26
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Pralinki z migdałowym nadzieniem Więcej zdjęć (5)

Małe, delikatne migdałowe czekoladki z chrupką mleczną otoczką - są tak pyszne, że wprost rozpływają się w ustach!

Składniki:

Pralinki z migdałowym nadzieniem

 

 

  • Nadzienie

 

  • 35 g płatków migdałowych
  • 30 ml mleka skondensowanego zwykłego
  • 45 ml mleka 3,2%
  • 50 g białej czekolady
  • 1 łyżka mleka w proszku (to niebieskie)
  • 1-2 krople aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

Pralinki z migdałowym nadzieniem
Przed przystąpieniem do malowania foremek przygotowujemy nadzienie migdałowe, ponieważ masa musi nam ostygnąć.



Płatki migdałowe bardzo drobno siekamy. Następnie przesypujemy je do mniejszego garnka, zalewamy mlekiem skondensowanym oraz mlekiem 3,2% i na wolnym ogniu zagotowujemy, aż płyn się zredukuje. Gdy to nastąpi zdejmujemy garnek z migdałami z ognia i dodajemy do niego białą czekoladę, która pod wpływem ciepła się rozpuści oraz aromat migdałowy. Tak przygotowaną masę odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnej masy dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, aż mleko w proszku połączy się z masą.



Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej i za pomocą cieniutkiego pędzelka robimy dekorację na foremkach po czym wstawiamy foremkę do lodówki, by czekolada zastygła.



W tym czasie w kąpieli wodnej topimy mleczną czekoladę. Gdy biała czekolada zastygnie każdą foremkę pokrywamy cieniutką warstwą mlecznej czekolady i wstawiamy foremkę do lodówki na około 5 minut.



Po tym czasie foremkę ponownie malujemy mleczną czekoladą i wstawiamy na 5 minut do lodówki, by czekolada zastygła.



Po zastygnięciu drugiej warstwy po raz trzeci i już ostatni malujemy foremkę mleczną czekoladą i wstawiamy na 15 minut do lodówki.



Jak czekolada, będzie już twarda do każdej pomalowanej foremki nakładamy nadzienie migdałowe, a następnie za pomocą pozostałej czekolady zamykamy każdą pralinkę.



Tak przygotowane pralinki wstawiamy przynajmniej na 60 minut do lodówki.Dobrze zastygnięte czekoladki ostrożnie wyjmujemy z foremek.
Pralinki z migdałowym nadzieniem
Białą czekoladą robimy dekoracyjne wzorki
Pralinki z migdałowym nadzieniem
Mleczną czekoladą trzykrotnie malujemy wnętrze każdej foremki
Pralinki z migdałowym nadzieniem
Przygotowanym nadzieniem napełniamy każdą foremkę
Pralinki z migdałowym nadzieniem
Pozostałą mleczną czekoladą zamykamy każdą pralinkę