misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Czekoladowa baba na białkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne lekkie ciasto z nutką kakao.

Czekoladowa baba na białkach

Składniki:

Czekoladowa baba na białkach

 

  • 1/2 szklanki białek (około 4 szt)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/4 kostki masła
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dowolna polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Czekoladowa baba na białkach
Białka nieco schłodzić i ubić na sztywno ze szczyptą soli. W misce wymieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier, proszek do pieczenia i kakao. Masło roztopić. Do ubitych białek dodawać na zmianę mąkę i ostudzone masło. Dobrze wymieszać. Piec 30 minut w temp. 180 C. Jeśli baba zbyt mocno wyrośnie ostudzić ją "do góry nogami". Polać dowolna polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą.

Smacznego!