cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Czekoladowe bezy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Najprostszy i jeden z najsłodszych deserów. Udoskonalenie klasycznej białej bezy - wersja czekoladowa.

Czekoladowe bezy

Składniki:

Czekoladowe bezy

 

  • 3 białka jajka
  • 200g cukru
  • szczypta soli
  • 50g czekolady

Sposób przygotowania:

Czekoladowe bezy
Do czystej, osuszonej miski wrzucamy białka o temperaturze pokojowej i lekko solimy. Ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Gdy lekko ostygnie dodajemy do ubitych białek. Wszystko nakładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 50min w temp 120 C.