Sposób przygotowania:
Czekoladowe ciasteczka z posypką
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać z masłem lub margaryną ostrym nożem. Zsunąć na stosik, zrobić dołek, wbić kilka żółtek oddzielonych od białek, dodać cukier, cukier waniliowy, śmietankę i kakao lub czekoladę w proszku. Wyrabiać składniki i zagnieść ciasto w kulę. Schłodzić przez 30 min. a w tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st. C i wyłożyć blachę pergaminem. Ciasto wyjąć, rozwałkować i wykrawać różne kształty lub stempelkiem wyciskać wzory. Układać na blasze ciasteczka bliżej siebie,by zmieścić większość sztuk za jednym razem. Piec 15-20 min. Potem wyjąć, ostudzić. Polewę przygotować wg. przepisu na odwrocie i oblewać nią ciastka ułożone na folii. Zanim zastygnie, obsypać ciastka posypką z drobnych cukierków lub krokantem orzechowym. Smacznego!