marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Czekoladowe ciasteczka z posypką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jutro już Dzień Dziecka,więc pociechy ucieszy deser -prezent ciasteczkowy.Najlepsze ciastka to,te wymyślne z przeróżnymi dodatkami i kremami.

Czekoladowe ciasteczka z posypką

Składniki:

Czekoladowe ciasteczka z posypką

 

  • 400 g.mąki pszennej tortowej,
  • 200 g. miękkiego masła lub margaryny,
  • 4-5 żółtek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 4 pełne łyżki kakao lub sproszkowanej czekolady,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • arkusz pergaminu do blachy,
  • posypka z kolorowych cukierków,
  • opakowanie polewy w kubku,
  • 400 ml.wody do podgrzania polewy.

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasteczka z posypką
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać z masłem lub margaryną ostrym nożem. Zsunąć na stosik, zrobić dołek, wbić kilka żółtek oddzielonych od białek, dodać cukier, cukier waniliowy, śmietankę i kakao lub czekoladę w proszku. Wyrabiać składniki i zagnieść ciasto w kulę. Schłodzić przez 30 min. a w tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st. C i wyłożyć blachę pergaminem. Ciasto wyjąć, rozwałkować i wykrawać różne kształty lub stempelkiem wyciskać wzory. Układać na blasze ciasteczka bliżej siebie,by zmieścić większość sztuk za jednym razem. Piec 15-20 min. Potem wyjąć, ostudzić. Polewę przygotować wg. przepisu na odwrocie i oblewać nią ciastka ułożone na folii. Zanim zastygnie, obsypać ciastka posypką z drobnych cukierków lub krokantem orzechowym. Smacznego!

Tagi:

czekolada