WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1505]

Czekoladowe ciastka maszynkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche ciastka maszynkowe z dodatkiem budyniu i kakao, po upieczeniu udekorowane czekoladą mleczną z orzeszkami.

Czekoladowe ciastka maszynkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowe ciastka maszynkowe

 

  • ok. 1,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy bez cukru 40g
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka kakao
  • 1 jajko
  • 100g masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 100g czekolady mlecznej z orzeszkami arachidowymi
  • 3 łyżki śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciastka maszynkowe

ETAP 1:

Do miski wsypać mąkę tortową, budyń waniliowy, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kakao i sól. Wbić jajko. Dodać pokrojone na plasterki zimne masło oraz zimną kwaśną śmietanę. Zagnieść jednolite ciasto. W maszynce do mięsa zamontować nakładkę do ciastek i wybrać odpowiedni wzór.

Do maszynki wkładać kawałki ciasta. Wychodzące z maszynki paski ciasta dzielić nożem równe kawałki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec ok. 15-20 min. w temp. 180 stopni. Wystudzić na kratce.

Kremówkę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę. Posmarować ciastka.

Gdy zastygną przełożyć na talerz.

Czekoladowe ciastka maszynkowe
Wystudzone ciastka posmarowane na kratce czekoladą
Czekoladowe ciastka maszynkowe
Ciastka po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Czekoladowe ciastka maszynkowe
Uformowane ciastka maszynkowe ułożóne na blaszce
Czekoladowe ciastka maszynkowe
Zagniecione w misce ciasto na ciastka maszynkowe