gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Faworki/ chrusty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjne chrusty, faworki wychodzą mega chrupiące. Znikają jeszcze ciepłe. Polecam wypróbowanie przepisu.

Faworki/ chrusty Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Faworki/ chrusty

 

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 5 łyżek śmietany 18% gęstej,
  • olej do smażenia.
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Faworki/ chrusty
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto.

Ciasto zbijamy drewnianym wałkiem około 15 minut(wałkiem uderzamy tak aby się spłaszczyło, następnie ponownie składamy i ponownie zbijamy wałkiem).

Ciasto wałkujemy bardzo cieniutko, kroimy na prostokąty ( mniej więcej 6x2 cm), następnie nacinamy na środku i przeciagamy jeden koniec.

Do głębokiej patelni wlewamy olej i rozgrzewamy.

Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Usmażone posypujemy cukrem pudrem.
Faworki/ chrusty
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto.
Faworki/ chrusty
Ciasto zbijamy drewnianym wałkiem około 15 minut(wałkiem uderzamy tak aby się spłaszczyło, następnie ponownie składamy i ponownie zbijamy wałkiem).