Sposób przygotowania:
Świąteczne ciasteczkowe lizakiWykonanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto na ciasteczka, następnie formujemy kulę i schładzamy je w lodówce przynajmniej pół godziny.
Wycinanie ciastek:
Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i za pomocą foremek wycinamy ciasteczka do pary, jedno całe, a jedno z dziurką, fajnie gdy będzie to motyw świąteczny.
Pieczenie:
Tak wykrojone ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia i pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut do ładnego zrumienienia. Upieczone ciasteczka dokładnie studzimy.
Składanie:
Następnie polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Aronię kandyzowaną drobno siekamy.
Jedno cale ciasteczko smarujemy rozpuszczoną polewą, układamy na niej drewniany patyczek, przykładamy ciasteczkiem z otworem, do środka nakładamy pokrojonej aronii.
Tak wykonane ciasteczka odstawiamy do zastygnięcia polewy.
Podanie:
Gotowe zastygnięte ciasteczka podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 32 sztuki przełożonych ciasteczek plus kilka gwiazdek do dekoracji.
Użyłam takiej gotowej polewy w pastylkach.
Małe dzieci powinny uważać zjadając ciasteczka z uwagi na drewniane patyczki.
skuter5
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)
mocsłodkości
Babeczka35
Bardzo polecam :)
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2
Babeczka35
Dziękuję :)
Babeczka35
Bardzo polecam :)