Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Czekoladowe ciasto ryżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Opłukany na sicie ryż wrzucić do garnka z wrzątkiem i gotować przez 4 minuty (nie mieszać). Odsączyć. W drugim garnku zagotować ml

Czekoladowe ciasto ryżowe

Składniki:

Czekoladowe ciasto ryżowe

 

  • 150 g okrągłego ryżu (podłużny ryż będzie przylegał do ścianek formy)
  • 150 g cukru
  • 170 ml mleka
  • 1 laska wanilii (lub cukier waniliowy)
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • Sól
  • Karmel 150
  • 5 łyżek wody

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto ryżowe
Opłukany na sicie ryż wrzucić do garnka z wrzątkiem i gotować przez 4 minuty (nie mieszać). Odsączyć. W drugim garnku zagotować mleko z laską wanilii, szczyptą soli i 60 g cukru. Rozgrzać piekarnik do 210 stopni Celsjusza. Do żaroodpornego naczynia wsypać ryż, zalać mlekiem całą powierzchnię ryżu (nie mieszać). Wstawić do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Wyjąć naczynie, wyjąć wanilię, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni.



Przygotować karmel:

Do garnka lub patelni z grubym dnem wsypujemy cukier, dodajemy 6 łyżek wody. Podgrzewamy na wolnym ogniu aż uzyskamy jasny, gęsty syrop o złocistej barwie. Karmel wylewany do formy na ciasto i rozprowadzamy równo po ściankach.



Zagotować w większym garnku wodę. Połamać czekoladę i wrzucić do małego rondelka i stopić wkładając rondelek do wrzącej wody. (Nie wlewać wody do rondelka). Płynną czekoladę wlewamy do ryżu. Wymieszać ryż z czekoladą i przełożyć ryż do formy z karmelem. Lekko ugnieść. Przygotować większe od formy do ciasta naczynie – wlać do niego wrzątek. Formę z ryżem umieścić w naczyniu z wrzątkiem (woda powinna sięgać do ¾ wysokości formy. Oba naczynia wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut. Po wyjęciu formy z piekarnika ostudzić ciasto najpierw do temperatury pokojowej, a potem wstawić na 3-5 godzin do lodówki.



Po wyjęciu z lodówki wyjmujemy ciasto z formy – w tym celu zanurzamy formę na chwilę we wrzątku. Nie nalewać wody do ciasta.

Tagi:

ryż czekolada