akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Fale Dunaju z malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Znane, bardzo popularne ciasto dwukolorowe z kremem i polewą czekoladową. Moje Fale Dunaju były z malinami. Polecam!

Fale Dunaju z malinami

Składniki:

Fale Dunaju z malinami

Ciasto

Krem budyniowy

  • 400 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
  • 250 g miękkiego masła

Polewa

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Fale Dunaju z malinami
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo wsypać cukier. Cały czas miksując dodać żółtka, następnie strumyczkiem wlać olej i ekstrakt z wanilii. Przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia dodawać do piany na przemian z mlekiem, mieszać delikatnie szpatułką.

Połowę ciasta wylać do blaszki o wymiarach 35x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Do reszty dodać przesiane kakao i łyżkę mleka, wymieszać.

Ciemną masę wylać na jasną. Na wierzchu poukładać maliny.Piec w 180 st.C przez ok. 30 minut do tzw. "suchego patyczka". Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.Krem budyniowy: 300 ml mleka zagotować z cukrem. W reszcie rozpuścić proszek budyniowy.

Gdy mleko zacznie wrzeć, wlać do niego mieszankę budyniową. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia.Miękkie masło utrzeć do puszystości. Stopniowo dodawać budyń, łyżka po łyżce za każdym razem miksując.

Tak przygotowany krem rozsmarować na ostudzonym cieście. Schłodzić do stężenia. Polewa czekoladowa: Czekolady drobno posiekać. Mleko i pokrojone w kostkę masło umieścić w garnuszku, podgrzewać do rozpuszczenia masła, uważając, by mieszanka się nie zagotowała.

Dodać posiekane czekolady. Wymieszać do uzyskania jednolitej, gęstej polewy.Gdy przestygnie, rozprowadzić ją na kremie budyniowym i ponownie schłodzić ciasto w lodówce. Smacznego!