Sposób przygotowania:
Fale Dunaju z malinami
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo wsypać cukier. Cały czas miksując dodać żółtka, następnie strumyczkiem wlać olej i ekstrakt z wanilii. Przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia dodawać do piany na przemian z mlekiem, mieszać delikatnie szpatułką.
Połowę ciasta wylać do blaszki o wymiarach 35x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Do reszty dodać przesiane kakao i łyżkę mleka, wymieszać.
Ciemną masę wylać na jasną. Na wierzchu poukładać maliny.Piec w 180 st.C przez ok. 30 minut do tzw. "suchego patyczka". Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.Krem budyniowy: 300 ml mleka zagotować z cukrem. W reszcie rozpuścić proszek budyniowy.
Gdy mleko zacznie wrzeć, wlać do niego mieszankę budyniową. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia.Miękkie masło utrzeć do puszystości. Stopniowo dodawać budyń, łyżka po łyżce za każdym razem miksując.
Tak przygotowany krem rozsmarować na ostudzonym cieście. Schłodzić do stężenia. Polewa czekoladowa: Czekolady drobno posiekać. Mleko i pokrojone w kostkę masło umieścić w garnuszku, podgrzewać do rozpuszczenia masła, uważając, by mieszanka się nie zagotowała.
Dodać posiekane czekolady. Wymieszać do uzyskania jednolitej, gęstej polewy.Gdy przestygnie, rozprowadzić ją na kremie budyniowym i ponownie schłodzić ciasto w lodówce. Smacznego!
Połowę ciasta wylać do blaszki o wymiarach 35x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Do reszty dodać przesiane kakao i łyżkę mleka, wymieszać.
Ciemną masę wylać na jasną. Na wierzchu poukładać maliny.Piec w 180 st.C przez ok. 30 minut do tzw. "suchego patyczka". Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.Krem budyniowy: 300 ml mleka zagotować z cukrem. W reszcie rozpuścić proszek budyniowy.
Gdy mleko zacznie wrzeć, wlać do niego mieszankę budyniową. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia.Miękkie masło utrzeć do puszystości. Stopniowo dodawać budyń, łyżka po łyżce za każdym razem miksując.
Tak przygotowany krem rozsmarować na ostudzonym cieście. Schłodzić do stężenia. Polewa czekoladowa: Czekolady drobno posiekać. Mleko i pokrojone w kostkę masło umieścić w garnuszku, podgrzewać do rozpuszczenia masła, uważając, by mieszanka się nie zagotowała.
Dodać posiekane czekolady. Wymieszać do uzyskania jednolitej, gęstej polewy.Gdy przestygnie, rozprowadzić ją na kremie budyniowym i ponownie schłodzić ciasto w lodówce. Smacznego!