Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto brownie z malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jest to moja wersja czekoladowego ciasta brownie. To ciasto jest niezwykle wilgotne i słodkie, moje maliny były lekko kwaśne, więc smakowo wszystko do siebie idealnie pasuje. Polecam przepis.

Ciasto brownie z malinami

Składniki:

Ciasto brownie z malinami

Ciasto:

  • 15 dag masła lub margaryny
  • 125 ml oleju
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka

Dodatkowo:

Do dekoracji:

Sposób przygotowania:

Ciasto brownie z malinami
1. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy cukier i dokładnie ucieramy, wlewamy olej i ucieramy kilka minut. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki: jajka, kakao, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, całość dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy umyte i osuszone maliny i delikatnie mieszamy.

2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 - 45 minut sprawdzając suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy i kroimy w kwadraty.

3. Czekoladę mleczną łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie płynną dekorujemy pokrojone kawałki ciasta. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

4. Białą czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dekorujemy ciasto, dekorujemy również malinami. Ciasto jest gotowe do podania. Smacznego.



Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Maliny powinny być świeże.

Tagi:

ciasto owoce