Sposób przygotowania:
Czekoladowe ciasto z pianką i owocami
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w robocie kuchennym i mieszamy końcówką zaopatrzoną w nożyk do momentu, aż całość zacznie przypominać mokry piasek. Wyjmujemy z misy robota i zagniatamy tylko tyle, żeby ciasto się skleiło. 1/4 część ciasta wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w zamrażalniku, a pozostałym ciastem wylepiamy tortownicę o średnicy 26 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 15 minut lub do czasu, aż się zapiecze. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż cukier się rozpuści. Do białek dodajemy przesianą przez sitko mąkę i kakao, miksujemy, wlewamy olej i ponownie miksujemy. Czekoladową piankę wykładamy na przestudzony spód, wyrównujemy powierzchnię. Na piance układamy zamrożone owoce Hortex, wybieramy te drobne: czarną porzeczkę, wiśnie i maliny, większe truskawki kroimy na ćwiartki. Owoce delikatnie wciskamy w piankę, a na wierzch ścieramy ciasto, które wcześniej zamroziliśmy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i pieczemy około 50 minut. Studzimy w otwartym piekarniku, następnie