Sposób przygotowania:
Czekoladowe kuleczki wg Bartka
Na garnek z gotująca się wodą ustawiamy metalową miseczkę lub garnuszek z połamaną czekoladą i masłem i mieszamy tak długo aby czekolada się rozpuściła. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec po łyżce cukru a następnie żółtka i ekstrat z wanilii. Uzyskaną masę mieszamy z rozpuszczoną czekoladą. Na koniec do czekoladowej masy dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczeni i solą i dokładnie mieszamy ( tak aby nie było śladów mąki). Gotowe ciasto przykrywamy folią sporzywczą i wkładamy do lodówki na całą noc lub na minimum 4 godziny. Z zimnego ciasta formujemy kulki, obtaczamy je w cukrze pudrze i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 8-15 min w temperaturze 170 stopniach Celcjusza,